complete-life.ro

Voturi pozitive primite0
Voturi negative primite0
Karma:0 (voturi pozitive-voturi negative)0 Insigne câștigate

Nu s-au găsit insigneDefiniții (57)

1

0   0

ă jeun


(fr.) pe nemâncate. Glicemia à jeun este nivelul glucozei din sânge măsurat dimineața, înainte de a mânca.
Sursă: complete-life.ro

2

0   0

a1c


Hemoglobina A1c, numită și hemoglobină glicozilată (prescurtat: HbA1c), este o analiză de sânge care reflectă cantitatea medie de glucoză din sânge din ultimele trei luni, spre deosebire de glicemie care oferă o valoare de moment. Este utilă pentru a evalua retrospectiv controlul diabetului.
Sursă: complete-life.ro

3

0   0

acanthosis nigricans


o modificare a pielii, sub forma unor pete de culoare neagră, mai ales la nivelul pliurilor. Este un semn al rezistenței la insulină, adică incapacitatea țesuturilor de a reacționa la insulina produsă de pancreas, fenomen ce apare în diabetul de tip 2
Sursă: complete-life.ro

4

0   0

accident vascular cerebral


afectare acută a unei porțiuni de creier, cel mai frecvent prin obstrucția unui vas care îl irigă, sau prin hemoragia acestuia. Factorii de risc cardiovascular, cum este diabetul, cresc riscul de accident vascular cerebral.
Sursă: complete-life.ro

5

0   0

acidoza


creșterea acidității sângelui, ce poate avea loc din mai multe cauze. În diabetul de tip 1 necontrolat, acidoza apare prin acumulare unor produși metabolici numiți corpi cetonici.
Sursă: complete-life.ro

6

0   0

acut


Un fenomen medical este acut dacă apare brusc și are o evoluție de scurtă durată, poate să fie grav ]n anumite circumstante.
Sursă: complete-life.ro

7

0   0

aderență la tratament


măsura în care un pacient dorește, poate și reușește să urmeze un tratament pe care echipa terapeutică îl stabilește împreună cu acel pacient. Termenul tinde să îl înlocuiască pe cel de „complianță”, care semnifică respectarea strictă a unor indicații. „Aderență” reflectă mai bine relația de parteneriat egal pe care [..]
Sursă: complete-life.ro

8

0   0

albuminurie


eliminarea prin urină a unor proteine din sânge, numite albumine. Acest lucru nu se întâmplă în mod normal, el fiind un semn al afectării rinichiului în diabet.
Sursă: complete-life.ro

9

0   0

angiopatie


afectare a vaselor de sânge. Angiopatia diabetică, o suferință a tuturor vaselor de sânge, mici și mari, din organism, prin îngustarea și uneori inflamarea lor, este unul dintre mecanismele principale de apariție a complicațiilor.
Sursă: complete-life.ro

10

0   0

anticorpi


moleculă proteică produsă de sistemul imunitar al organismului ca răspuns la contactul cu o particulă străină de organism (antigen) ce are rol în recunoaşterea şi îndepărtarea acestor antigene
Sursă: complete-life.ro


Pentru a vizualiza toate cele 57 definiții, autentificați-vă